Dobro dosli

aa

subota, 24. prosinca 2016.

DA LI STE SE NEKAD PITALI ZAŠTO VEGANI NE JEDU MED? Mi vam donosimo veoma zanimljiv odgovor!

med i mleko


Od svih stvari koje nisu na meniju vegana, možda najviše “bode oči” med.
Iz nekog razloga ljudima je teško da shvate da pojedini ne jedu meso, jaja i mlečne proizvode. Ipak, još im je teže da razumeju podelu kada su u pitanju poslastice.

Krenimo od osnovnog značenja pojma “vegan”. Vegani su ljudi koji ne jedu ali ni ne koriste bilo kakve namirnice životinjskog porekla. To podrazumeva sve proizvode koje unosimo u svoj organizam ali isto tako i one koji u njega dospevaju putem kože ili kose. S toga, u grupu “zabranjenih” stvari spada i med, bilo kao hrana, bilo kao kozmetičko sredstvo.



Svi znamo koliko je med ukusan i zdrav, ali takođe postoji i nekoliko neprijatnih činjenica o ovom proizvodu. Med se hiljadama godina upotrebljavao i u medicini pa u čemu je onda problem? Prodavci hrane koji moraju imati zalihe za zimu, iako su pčele veoma teško radile na tome da proizvedu med iz biljaka i cveća, umesto zdravog nektara iz cvetnica stavljaju rastvor šećera i vode.

Ovo je već dobro poznata  i pomalo kontroverzna stvar ogromnih razmera koja je mogla biti izbegnuta da je ostavljeno dovoljno meda koje bi pčele konzumirale preko zime. Ali pčelari treba da naprave profit, zar ne?

Naravno, zašećerena voda nema nikakvih blaženih dejstava, a bez njih med nema svoja dejstva antioksidansa. To, u kombinaciji sa pesticidima koji se nažalost sve više koriste, preti istrebljenju pčela. Zastrašujuća je i sama pomisao na to da u jednom trenutku može postojati svet bez pčela ili nemogućnosti kupovine meda, voska, matičnog mleča ili propolisa.


Ipak, pčele moraju da oprašuju naše useve zar ne? Pa i da i ne. Pčele mogu oprašivati naše useve ali one nisu najbolji izbor za to. Divlje pčele su efikasni sakupljači ali one ne proizvode med. Na prvi pogled čini se da je med samo nus-produkt procesa oprašivanja ali kada se pogleda malo dublje, ubrzo se vidi da je ovaj zlatni nektar i pronalaženje istog glavni problem za komercijalne proizvođače meda.

Takođe, ako ste mislili da pčele ne stradaju u indrustrijskoj proizvodnji meda, prevarili ste se. Pčelama slabi imunitet i postaju podložne raznim infekcijama. Još jedna taktika koju pčelari koriste jeste ubijanje matice kako bi se zamenila novom.

A šta je sa lokalnom proizvodnjom meda iz manjih pčelara? Urbano pčelarstvo je veoma popularan hobi danas a sa njim dolaze mnoge pozitivne stvari. Vegani se trude da razmišljaju o ovome kao o “sivoj zoni”. Čak i unutar ovog rastućeg pokreta postoji nekoliko varijanti manjeg obima u pčelarstvu, među kojima su “balansirano pčelarstvo” odnosno uzimanje meda samo kada ga ima u izobilju, “prirodno pčelarstvo” (malo ili nimalo smetnji sa košnice) и ” konzervacija pčelarstvo “(med se uzima a pčele ostaju prepuštene same sebi).


I dok su pojedini vegani odlučni u tome da ne konzumiraju med na bilo kakav način, ima i onih koji ga koriste, sirovog. Postavlja se pitanje da li ste znatno manji vegan ukoliko uzimate manje količine meda? Još uvek ne postoji odgovor na to. Ipak, neki vegani smatraju da ne treba rizikovati jer postoji mnoštvo zaslađivača biljnog porekla koje možete koristiti u neograničenim količinama.

http://www.zivjeti-zdravo.com

Nema komentara:

Objavi komentar