Dobro dosli

aa

subota, 24. prosinca 2016.

Mađarica torta s bijelom čokoladom




Sastojci

Kore od kakaa

400 g glatkog brašna
40 g kakaa u prahu
1 žličica praška za pecivo
150 g šećera
150 g margarina sobne temperature
2 jaja
prstohvat soli
2 žlice kiselog vrhnja

Krema od bijele čokolade

500 ml mlijeka
60 g gustina
200 g šećera
2 vanilin šećera
200 g bijele čokolade
150 maslaca
100 g prženih, mljevenih badema
nekoliko kapi arome badema
pekmez od višanja

Čokoladna glazura

200 g čokolade za kuhanje
200 g kiselog vrhnja
5 žlica šećera u prahu

Priprema

Sve sastojke za kore stavite u zdjelu pa spiralnim nastavcima za miksanje umijesite glatko tijesto. Po potrebi dodajte još kiselog vrhnja.

Tijesto zamotajte u prozirnu foliju i ostavite sat vremena u hladnjaku.

Uzmite veći komad tijesta i malo ga razvaljajte na lagano pobrašnjenoj površini. Premjestite tijesto na masni papir, tanko ga razvaljajte pa izrežite u oblik kruga (za formiranje kruga koristite dno kalupa za torte Ø28 cm) pa zajedno s papirom za pečenje premjestite na lim za pečenje.

Koru pecite 8 minuta na temperaturi od 180 °C. Ispecite ukupno pet ovakvih kora. Višak tijesta nemojte baciti! Napravite nekoliko ukrasa za tortu u obliku zvjezdica, srca… Kasnije zvjezdice možete prošarati čokladom i dodatno ukrasiti po želji.



Ohlađene kore premažite tankim slojem pekmeza od višanja, a zatim i vrućom kremom od bijele čokolade i badema.

Za pripremu kreme malo mlijeka izmutite s gustinom, šećerom i vanilin šećerom, a ostatak mlijeka zagrijte do vrenja. U vrelo mlijeko dodajte razmućeni gustin pa kuhajte kremu na srednje jakoj vatri dok se ne zgusne.

U vruću kremu dodajte bijelu čokoladu, maslac i malo arome badema pa miješajte dok se čokolada i maslac ne otope. Na kraju umiješajte pržene, mljevene bademe.

Svaku koru i rub torte premažite vrućom kremom. Zadnju koru okrenite naopako, tako da sloj namazan s pekmezom od višanja bude okrenut prema dolje. Ostavite tortu da se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim ju premažite čokoladnom glazurom.

Za pripremu čokoladne glazure čokoladu otopite na pari pa pomiješajte s kiselim vrhnjem i šećerom u prahu.

Tortu prije posluživanja dobro rashladite, a poželjno je da odstoji u hladnjaku preko noći kako bi kore omekšale.
Po želji tortu dekorirajte naribanom bijelom čokoladom, jestivim šljokicama te keksićima koje ste napravili od viška tijesta!

http://www.zdravljeipriroda.net

Nema komentara:

Objavi komentar