Dobro dosli

aa

nedjelja, 22. siječnja 2017.

OD VELIKE JE VAŽNOSTI: Ove promjene na grudima treba da zna svaka žena!

2565634


Ženske grudi mogu da govore mnogo toga o cjelokupnom zdravlju. Evo na šta morate da obratite pažnju!

Rastuće grudi
Ako grudi rastu, to je najčešće zbog gojenja, s obzirom na to da su uglavnom građene od masnog tkiva. Drugi razlozi mogu da budu trudnoća, jer se mlečni kanali šire kako bi se pripremili za dojenje. Takođe, ovoj pojavi doprinose i pilule za kontracepciju i menstrualni ciklus, s obzirom da reaguju na promene nivoa estrogena i progesterona u krvi. U svakom slučaju, nema preteranog razloga za zabrinutost. Osim što ćete morati da nabavite novi grudnjak.

Smanjuju se
Osim mršavljenja, glavni razlog je opadanje nivoa estrogena, bilo zbog prestanka korišćenja pilule ili skorašnje menopauze. Ako smanjivanje ne možete da pripišete nekom od ovih uzroka, naročito ako je propraćeno gubljenjem kose, pojavom akni i dlačica na licu, testirajte se na sindrom policističnih jajnika. Sindrom karakteriše rast testosterona. A možda jednostavno pijete previše kafe – britanska studija je pokazala da tri kafe dnevno mogu da smanje mlečne kanale.

Kvržice
Tokom menstrualnog ciklusa, grudi mogu da dobiju kvržice jer se benigne ciste pune tečnošću.

“Kod žena koju imaju menstruaciju, takve fibrocistične promene su deo normalne građe grudi”, ističe ginekolog Loren Strajher. Takve kvržice se najčešće pojavljuju sa strane grudi, blizu pazuha ili bradavica. Mogu da budu osetljive, čak i bolne na dodir, naročito pre menstruacije. Ali, i dalje upozorava da su kontrole obvezne, naročito ako se prvi put pojavljuju ili ako ste u menopauzi.

Velike grudi
Iako su neke studije povezale veće grudi s većim rizikom od raka dojke, nedovoljno je dokaza za zabrinutost. Odnosno, obdarenije žene bi trebalo da se plaše raka dojke, ali podjednako kao i dame sa grudima drugih veličina.

Gustina
Gotovo polovina žena ima guste grudi, odnosno više vezivnog tkiva i žlezdi. Najveći problem je to što je kod takvih grudi teže uočiti tumore na mamogramu. Osim toga, neke studije su pokazale da su takve žene pod povećanim rizikom od karcinoma. Osim što bi trebalo da se savetuju s lekarima o drugim testovima, poput ultrazvuka ili magnetne rezonance, žene s gustim grudima bi trebalo da budu naročito predane redovnom samopregledu, ističe doktor Mejman, i da se jave doktoru čim primete nešto neobično.

Bolovi
Mnogo toga može da boli u grudima, a većina uzroka je bezazlena., “Bol u obema dojkama je česta zbog hormonskih promena i previše kofeina”, ističe Strajher. Drugi uzroci su loš grudnjak, PMS, blagi udarci u grudi, pa čak i intenzivna vežba ili nošenje torbice preko samo jednog ramena.,

http://www.zivjeti-zdravo.com

Nema komentara:

Objavi komentar