Dobro dosli

aa

četvrtak, 29. prosinca 2016.

Goveđi odrezak u umaku od naranči i balsamico octa
Sastojci  2 osobe
oko 40 dag goveđe pisanice ili hrbata
malo soli i papra
1+1 mala žlica maslaca
2 porcije slabije začinjene salate od kupusaPriprema
Za ovo jelo najbolje je koristiti goveđu pisanicu (biftek) ili hrbat (rostbif) jer su ti dijelovi fine vlaknaste strukture najmekši i najpogodniji za ukusne i sočne odreske.
1.
Svježe meso narežite na odreske debljine oko 2 cm. Posolite i popaprite odreske.
2.
Iscijedite naranču da biste dobili 1 dl soka. Ostatak razdvojite na kriškice.
3.

Na grill-tavi (može biti i obična tava neprijanjajućeg dna) rastopite malo maslaca, tek toliko da se namasti dno. Stavite odreske na tavu i pecite ih oko 5 minuta, potom okrenite lopaticom! – nikako ne viljuškom da sok iz odreska ne počne curiti – i pecite još 5 minuta.
4.
Na tanjure rastegnite ranije pripremljenu salatu od kupusa, za ovu priliku crvenog. Neka ne bude jako začinjena da bi okus mesa i umaka mogao doći do izražaja. Na tu “posteljicu” položite odreske i po nekoliko kriškica naranče.
5.
U vruću tavu u kojoj se peklo meso odmah ulijte balsamico ocat i sok od naranče, posolite i popaprite. Neka uvrije na polovicu od početne količine, smanjite vatru, pa u to dodajte drugu žličicu maslaca. Kad se maslac rastopi, prelijte po par žlica dobivenog umaka preko odrezaka i kupusa.
Posluživanje
Po želji možete odreske jače ili slabije zapeći, odnosno produljiti ili skratiti vrijeme pečenja. U ovome postupku pripremljeni odresci su srednje pečeni, koji trebaju biti sočani i imati još uvijek crvenu sredinu.
Uz ovakvo jelo najbolje će pasati crno vino tipa Plavac ili slično.

http://www.coolinarika.com

Nema komentara:

Objavi komentar