Dobro dosli

aa

petak, 30. prosinca 2016.

PRAVI SVETAC: Ovo je čovjek koji je spasio preko 160 života samo JEDNOM rečenicom!

zthb


Don Ritchie je pet decenija proveo gledajući kroz prozor svoje male kuće blizu australijske litice Gap. Ova litica pruža predivan pogled, ali nije samo lijep pejzaž privlačio ovog čovjeka. Ono što ga je često držalo prikovanog za prozor jeste činjenica da je upravo ova litica jedno od popularnih mjesta za samoubistva.

A Don, koji je preminuo 2012. u 87. godini života, nikad nije mogao da vidi čovjeka koji razmišlja da skoči, a da pritom ne pokuša da mu pomogne. Zato je za 50 godina, koliko je živio u toj kući, spasio zvanično preko oko 160 života, mada porodica tvrdi da je taj broj mnogo veći i da iznosi blizu 400.

Ovaj smireni Australijanac je uvijek imao isti pristup – polako bi izašao iz kuće, i obratio se čovjeku ili ženi u nevolji. Nakon što uspostavi osnovnu komunikaciju, uvijek ih je pitao istu stvar:

“Da li biste željeli da svratite na šoljicu čaja?”

Nakon lijepog poziva, nesuđene samoubice su u najvećem broju slučajeva pristajale da uđu sa njim u kuću. Ipak, nije uvijek sve teklo tako glatko – ponekad je Don morao da rizikuje i sopstveni život kako bi spasio drugoga.

Skroman i povučen čovjek, Don nije želio slavu. Nije volio da se hvali niti da priča o tome, ali jeste okrio da mu je jedan čovjek poklonio sliku anđela, i rekao mu da je on anđeo koji hoda među nama. Tako je Don dobio nadimak “anđeo od Gapa”.

“Moj cilj je uvijek bio samo da ih odvučem od ivice, da im dam malo vremena, da im dam priliku da bolje razmisle, jer će stvari izgledati bolje možda već sutra ujutru. Jednostavno ne možete da sjedite i gledate ih, a da ne pokušate da pomognete”, govorio je Don. Kada je preminuo, cijela Australija je žalila kao da ih je napustio pravi svetac.

http://www.zivjeti-zdravo.com

Nema komentara:

Objavi komentar