Dobro dosli

aa

utorak, 27. prosinca 2016.

Svi je smatraju običnim korovom, a zapravo je ČUDESNA BILJKA koja stimuliše vaše zdravlje!

65u67uj

Sa uzgojem biljke pod imenom tušt (Portulaca oleracea) se počelo još u Indiji i Persiji, te se kasnije proširilo i na ostatak svijeta. U većini slučajeva ga ljudi (jer nisu svjesni) izvade i bace zajedno sa ostalim korovom, dok ga drugi znaju dobro iskoristiti.

 
Tušt je estetski privlačna trava sa mesnatim listovima i često žutim cvijećem, ali njegove zdravstvene prednosti su razlog zbog koje pišemo sada o njemu.

Mlado, sirovo lišće i stabljike su mekane i dobre u salatama i sendvičima. Tušt ima visok nivo pektina koji pomaže kod zgušnjavanja juhe i variva.

Mnogi ne znaju ali tušt ima više korisnih omega-3 masnih kiselina od mnogih ribljih ulja! Trava, također ima jedan od najviših nivoa vitamina A među svim lisnatim zelenim povrćem a poznato je da vitamin A može pomoći da se zaštititimo od mnogih vrsta raka i da poboljšava zdravlje očiju.



 
Osim toga, tušt je pun dva različita tipa betalain Alkaloid pigmenata – crvenkasto beta-cyanis i žuti beta-xanthins, koji su jednako moćni antioksidansi i anti-mutageni. Također tušt sadrži vitamine C i B-kompleksa, uključujući riboflavin, piridoksin, i niacin, kao i karotenoidi, i minerali poput željeza, magnezija i kalcija.

S obziorm na sve ove nutritivne prednosti, kao i velike sume novca koje trošimo na dodatke i razne lijekove kako bi poboljšali naše zdravlje, tušt treba dobiti bolji status od običnog korova i treba ga više uključiti u svakodnevnu ishranu.

Za više postova o zdravlju ne oklijevajte i slobodno posjetite našu web stranicu češće i podijelite sa svojim prijateljima.

http://megagiga.info

Nema komentara:

Objavi komentar