Dobro dosli

aa

ponedjeljak, 26. prosinca 2016.

Cimet torta sa lešnikom i čokoladom



Biskvit od belanaca zamirisan cimetom, čokoladna kuvana krema od žumanaca sa mlekom u prahu i pečenim lešnicima, i slatka pavlaka...kombinacija koja me je potpuno oduševila! :) Kao inspiracija za ovu tortu poslužila mi je predivna torta Precious moments od VioletLove koju sam pravila već nekoliko puta, ali pošto sam se u poslednje vreme malo zasitila kakao biskvita, sad sam rešila da napravim beli biskvit, samo sam kremu napravila na vrlo sličan način, mada ipak sa nekim mojim izmenama. Torta je oduševila sve koji su je probali, nadam se da će i vas. :)

Sastojci
Za biskvit:
8 belanaca
150 g šećera
100 g brašna
1/2 kesice (6g) praška za pecivo
60 ml mleka
60 ml ulja
1 vanilin šećer
1 kašičica cimeta
Za krem:
8 žumanaca
100 g šećera
1 vanilin šećer
100 ml mleka
200 g čokolade za kuvanje
100 g mleka u prahu
200 g margarina
12o g pečenih lešnika
100 ml slatke pavlake
Za beli premaz:
500 ml slatke pavlake
1 čaša (180 g) kisele pavlake
1 vanilin šećer

Priprema
Biskvit
1.
Odvojite belanca od žumanaca. Belancima dodajte prstohvat soli, počnite da mutite mikserom pa dodajte i 30 g šećera (od ukupnih 150 g). Izmutite čvrst sneg i ostavite sa strane.
2.
U drugoj posudi sjedinite brašno i prašak za pecivo, potom dodajte mleko, ulje, vanilin šećer, ostatak šećera (120 g) i kašičicu cimeta i sve dobro izmutite mikserom dok se ne otopi sav šećer, nekih 10-ak minuta.
3.
U ovu smesu počnite polako da dodajete sneg od belanaca, lagano mešajući špatulom da se sneg ne izlomi.
Ulijte smesu za biskvit u okrugli kalup prečnika 26 cm, obložen pek papirom, i pecite biskvit u prethodno zagrejanoj pećnici na 180 stepeni oko 25 minuta.
4.
Ispečen biskvit izvadite iz kalupa i stavite na žicu da se potpuno ohladi a potom presecite na dva dela.
Krem
1.
Žumanca umutite penasto mikserom sa šećerom i vanilin šećerom pa kuvajte na pari (trebaće vam jedan manji i veći lonac). Kuvanje na pari se vrši uz stalno mešanje, 15 minuta, dok se žumanca ne počnu zgušnjavati. To ćete videti kada varjača više ne ostavlja trag na dnu lonca. Skinite sa vatre na čas pa ubacite čokoladu izlomljenu na kockice i ulijte mleko, pa vratite na vatru i mešajte da se čokolada otopi i sve sjedini. Sada ubacite i prosejano mleko u prahu. (Oprez prilikom mešanja jer mleko u prahu zna da se zgrudva kada ga ubacite u toplu kremu, tako da sipajte postepeno i odmah energično mešajte.) Kuvajte još malo, tako da vreme kuvanja kreme sve ukupno bude 25 minuta, dakle od početka kuvanja žumanaca pa do kraja. Meni je ovoliko trebalo, vi ako produžite na 30 minuta, nećete pogrešiti ali nemojte nikako kraće od 25 minuta jer kuvana krema od žumanaca zna biti tečna ako je niste dovoljno dugo kuvali.
2.
Kremu ohladite do sobne temperature. Za to vreme napravite pastu od pečenih lešnika, odnosno meljite ih u secku (sa pauzama) dok lešnici ne počnu puštati svoju masnoću. Moraćete par puta otvoriti secko da kašikom zgrebete nalepljene lešnike sa zidova, tako da ovo zahteva malo više vremena i strpljenja ali isplati se. :) A ako baš nemate strpljenja mleti lešnike do paste, vi stanite kada budete zadovoljni. :)
3.
U ohlađen krem mikserom umešajte omekšali margarin pa kad dobijete penastu kremu, dodajte i pastu od lešnika.
4.
Na samom kraju umešajte ručno (nikako mikserom) i umućenu slatku pavlaku.
Beli premaz
 
Izmutite slatku pavlaku sa kiselom pavlakom i vanilin šećerom, ali pazite da ne premutite da ne bi bilo jako gusto. Ako vam se to ipak slučajno desi, samo dodajte malo mleka i rešena stvar. :)
Slaganje:
Stavite prvu koru na odgovarajući tanjir ili tacnu, nanesite polovinu čokoladne kreme s lešnicima, pa trećinu belog premaza (ja sam trećinu ostavila za dekoraciju, vi ako ne želite ukrašavati, onda nanesite odmah polovinu), zatim druga kora, ostatak čokoladnog krema i beli premaz.
1.
Tortu ohladite u frižideru a potom uživajte! :)

http://www.coolinarika.com

Nema komentara:

Objavi komentar