Dobro dosli

aa

ponedjeljak, 26. prosinca 2016.

MARCIPAN-NUTELLA ROLAT GOTOV ZA 20 MINUTA




Jucer mi je cijeli dan na pameti bio marcipan. Prvo sam pojela marcipan-pistachio puding,,i onda mi se po glavi pocelo motati sta jos da napravim. Nadjem dvija pakovanja marcipana,,malo samljevenih ljesnika...a ostalo samo nekoliko kasika nutelle. Krivo mi,ali ne odustajem....Pa sam smuckala ovaj rolatic. Tko brz za napravit,,,a jos ga nisam nacela :))


  SASTOJCI
Za marcipan smjesu
• 400g Marcipana ili marcipan paste
• malo secera u prahu,za razvaljat




Krema
• 200g nutella namaza...ili vise ..meni malo ostalo
• 5-6 kasika pecenog samljevenog ljesnjaka
• 3-4 kasike ruma




Glazura
• 100g cokolade
• 2 kasike maslaca
• 1 kasika meda
• 5 kasika slatkog vrhnja
• 3 kapljice badem extrakta


  PRIPREMA
1. Marcipan oblikovati u kuglu ,pa oklagijom razvaljati na radnoj povrsini. Koristite malo secera u prahu, da se ne ljepi.
Razvaljati na tanko,,bas kao kad pravite kiflice,ili neka peciva.

2. U zdjelicu zamutite Nutellu,ljesnjake i rum. Ako bude previse gusto mozete dodati malo slatkog vrhnja,,da bude lakse mazati. Ne smeta, Nutella se stegne u frizideru.

3. Namazati rolat od kraja do kraja, tanko ili debelo,zavisi koliko smjese imate. Meni na zalost nestalo nutelle, pa mi samo ostalo 200g...ali bilo je dovoljno.

4. Umotajte u rolat,,i zamotajte prozirnom folijom,pa u frizider na hladjenje. U medjuvremenu napravite glazuru,i sacekajte da se potpuno ohladi.

Glazura
Mozete je raditi po mom postupku,,ili po vasem,,zavisi kako ko voli.
Malo ugrijati slatko vrhnje (ne smije da prokuha),i u vruce dodati puter, cokoladu, i na kraju med. Ja sam dodala 3 kapi extrakta badema, tako da mi i glazura mirise na marcipan. Po zelji. Hladan rolat namazati glazurom,i nazad u frizider.

Posluživanje
Izvadite rolat iz frizidera bar 30 min prije sluzenja, da se malo opusti,i da ne puca. Mozete dekorisati po zelji.
Prijatno ..

Izvor: http://www.coolinarika.com

Nema komentara:

Objavi komentar