Dobro dosli

aa

subota, 24. prosinca 2016.

NE MOŽETE DA IZVADITE TAMPON IZ V*GINE?! Evo kakav je to ŠOK za vaše TELO kada on ostane predugo

tampon


Desilo se mnogim ženama.
Sindrom toksičnog šoka veoma je redak, ali i opasan. Javlja se usled korišćenja tampona, i to kod žena do 30 godina. Ova medicinska pojava pojavila se ranih 80-ih, kod žena koje su koristile specijalne tampone velike apsorptivne sposobnosti, koji prouzrokuju toksine koje stvara mikroorganizam staphylococcus aureus. Ova bakterija generalno postoji u našem organizmu i u normalnim okolnostima ne dovodi do problema.

SIMPTOMI TOKSIČNOG ŠOKA

iznenadno povećanje telesne temperature iznad 39 stepeni C
povraćanje ili proliv
zujanje u ušima, osećaj slabosti, nesvestica, dezorijentacija
osip na koži koje je sličan crvenilu od sunca, naročito na šakama i stopalima
Lekari su došli do zaključka da visoko-apsorptivni tamponi, koji u vagini stoje duže vreme, predstavljaju odličnu podlogu za ove bakterije. Takođe, ustanovljeno je da tamponi svojim vlaknima dovode do oštećenja sluznice vagine i olakšavanja prodora bakterija u cirkulaciju.

tamponi
Danas oko 30 odsto žena sa sindromom toksičnog šoka nisu mlade i nemaju menstruaciju, već su starijeg životnog doba.

Ukoliko vam se desi da ostavite tampon duže od četiri sata (normalno vreme), javlja se rizik od nastanka bakterija. Isto tako, ako pogrešno namestite tampon ili vam pukne končić, što se zaista retko dešava, probajte sami da ga izvadite iz vagine pomoću pincete, a ako ne možete, hitno ginekologu. Znajte da se i tada formiraju bakterije.

tamponi Foto: Profimedia
Čim primetite simptome, nemojte ignorisati i idite na pregled, jer toksični šok može dovesti do smanjena krvnog pritiska, prestanka rada bubrega, ali i od njega možete umreti (3 odsto šansi). Lekari će vam prepisati adektavnu terapiju, baziranu na antibioticima.

Vrlo je važno da sve one žene koje su već jednom doživele toksični šok, više ne smeju koristiti tampone.

http://www.zivjeti-zdravo.com

Nema komentara:

Objavi komentar