Dobro dosli

aa

utorak, 27. prosinca 2016.

Tart sa tapenadom od maslinki i sušenog paradajza

Tart sa tapenadom od maslinki i sušenog paradajza


Sastojci  4 osobe
450 g lisnatog testa 2 X 225 g
Sastojci za tapenadu:
75 g sušenog paradajza u ulju, oceđenog
75 g crnih maslinki bez koštica
1 kašičica origano
1 do 2 čena belog luka
1 kašika + ulja iz sušenog paradajza
Sastojci za Umak:
180 g izmrvljene fete
60 g krem sir
75 ml maslinovog ulja
30 ml limunovog soka
so i biber
i još:
1 žumance
susam

Priprema
1.
Prvo napraviti premaz. Staviti sve sastojke u multipraktik i samleti da dobijete gustu  masu, koju možete da razmažete.
Ostaviti sa strane.
2.
Rastanjiti lisnato testo u krug, veličine 25 do 30cm ( ako vam je veći krug imaćete duže krake  ). Jedno ostaviti na pek papir a drugo rastanjeno parče zamotati i ostaviti u frižider, da se ne greje, dok vi radite sa prvim delom.
3.
Masu premazati preko prvog kruga i ostaviti ne premazanu ivicu oko 2.5cm od početka. Ivice premazati sa malo hladne vode.
Izvaditi drugi deo testa iz frižidera i prebaciti preko premazanog testa, gledajte da vam se ivice poklope sa donjim ivicama kruga.

4.
Staviti u sredinu manju posudicu i iseći prvo na 4 dela i onda svaki deo na još 8 delova ali ne do kraja, samo do posudice, u sredini treba da ostane krug. ( ja nisam sekla na 8, isekla sam na 3 jer je bilo za nas, a ako bih ga pravila za društvo onda bih ga isekla na što manje delova, treba da ima 32 mala "kraka" )
Ako je teško da se testo seče staviti ga na kratko u frižider da se malo ohladi i stegne.


5.
Skloniti čašu, i ako imate male tanke delove, jednom rukom držati tamo gde počinju a drugom rukom  ih uvrnuti dva puta prema desnoj ili levoj strani ( držimo ih gore jer su tu najtanji i mogu vrlo lako da se iskidaju )
Ako kojim slučajem testo počne da bude lepljivo ili isuviše meko za rad, staviti ga na kratko u frižider, da se ohladi i nastaviti sa radom.

6.
Kad ste završili sa uvrtanjem testa, umutiti jedno žumance sa nekoliko kapi vode, premazati testo i po želji posuti sa susamom.
Zagrejati rernu na 185°C i peći oko 30 do 35 minuta.
Ostaviti da se ohladi i poslužiti toplo.
7.
Dok se tart peče napraviti dip.
Sve staviti u multipraktik i samleti dok ne dobijete glatku masu.
Poslužiti sa tartom.
8.
Prijatno!!!!

Posluživanje
Sad mi je žao što tart nisam isekla na mnogo manjih delova jer je izuzetno lep za oko...sledeći put ću to sigurno napraviti i zameniti sliku, jer baš ta slika me je privukla receptu.

http://www.coolinarika.com

Nema komentara:

Objavi komentar