Dobro dosli

aa

utorak, 27. prosinca 2016.

Savršeno hrskavi Francuski hljeb




Sastojci  4 osobe
540 gr. brašna za pite i kolače
2 kaš. kvasca
2 kaš. soli
350 ml. mlake vode

Priprema
1.
Od brašna odvojiti 40 grama i ostaviti po strani.
Ostalo brašno staviti u zdjelu za mikser. U jednu stranu zdjele staviti sol, u drugu kvasac. Dodati vodu i uključiti mikser na srednju brzinu. (Ručkice na mikseru neka budu one za tijesta). Mutiti 5 minuta. (ako je tijesto premljecavo, dosuti brašna, i obratno)
2.
Tijesto bi sada trebalo da se lijepi za dno zdjele, ali ne i sa strana. Isključiti mikser, pa ostaviti tako 3 minute.
3.
Nakon tri minute, ponovo ga uključiti, i miksati 2 minute. Kada su prošle 2 minute, izvaditi tijesto iz zdjele i formirati ga u loptu.
4.
Kada ste formirali loptu, staviti ga u veću zdjelu, premazanu uljem. Pređite lopticom po zdjeli, kako bi svaki dio tijesta bio mastan. Pokriti ga plastičnom folijom i ostaviti da se diže sat, sat i po.

5.
Tijesto bi sada trebalo da je uduplalo veličinu. Izvadite ga na brašnavu površinu i prepolovite na dva dijela. Formirajte dvije štangle, ali pazite da su sve rupice zatvorene, kako ne bi pusao i izgubio oblik dok se peče. Dok to radite, drugu polovicu vratite pod plastičnu foliju. Uradite i sa drugom polovicom isto, i ostavite da stoji, pokriveno krpom, pola sata. Uključite rernu na 190 stepeni, a u njoj ostavite tepsiju u kojoj ćete peći hljeb, da se grije.
6.
Kada je prošlo pola sata, uzmite nož i zasijecite svaku štanglu četiri puta. Izvadite vruću tepsiju iz rerne i okrenite je naopačke. Na papir za pečenje prenesite vaša dva hljebića ( ja sam ih na papiru ostavila da narastu, kako bi ih bilo lakše prenijeti). Pecite oko 50 minuta (sve zavisi od rerne).


VAŽNA NAPOMENA:
Ako želite vrlo hrskavu koricu, pripremite si pola čaše vode, i kada stavite hljeb u rernu na dno rerne istresite vodu i brzo zatvorite rernu. Profesionalne peći imaju aparat za pravljenje pare ugrađen, ali moja na žalost nema, a para formira tako savršenu hrskavu koricu (neće vam naštetiti peći, ne brinite :))

http://www.coolinarika.com

Nema komentara:

Objavi komentar